top of page

Mi a CoHousing Budapest?

A CoHousing Budapest egy a közösségi lakhatási témakörrel foglalkozó szervezet. A kezdeményezésünk tagjai sokszínűek, mind szakma, érdeklődés, vagy a családi állapot tekintetében. Ami összeköt minket, az a cohousing lakhatási formának az ismerete és gyakorlása. A csapat több tagja már 2012 óta folyamatosan foglalkozik a témával, a Közösségben Élni infromális szervezet vagy egyéb önkéntes tevékenységek keretein belül.
 

A cohousing lakhatási forma hazai megvalósítása érdekében a csapat 2019 őszén 15 alapítótaggal létrehozta a CoHousing Budapest Egyesületet.

Víziónk

A 21. századi európai nagyvárosok mind fizikai mind társadalmi vonatkozásban stresszesek és megterhelőek. A városlakók nem ismerik és nem segítik egymást, gyakran az egy épületben élők sem tudják egymás nevét. Szomorú jelenség, hogy az emberek elidegenednek egymástól és sokan magányosan élnek. Emelett a városlakók nagy részének bizonytalan a lakhatása, hiszen a lakhatási lehetőségeink erősen függenek az ingatlanpiac változásaitól. 2020 környékére Budapestet is elérte az úgynevezett "lakhatási krízis", melynek fő jellemzője, hogy a lakáspiacra lépni vágyókat (fiatal pályakezdők) és a szociálisan hátrányos helyzetűeket lehetetleníti el a piac.

A CoHousing Budapest csapata egy olyan világot képzel el, ahol a magyarországi nagyvárosokban a lakhatás alapvető megteremtésében és mindennapjaiban magukat és egymást támogató közösségek vannak jelen. Az ilyen közösségek kezükbe veszik a probléma megoldását, így kismértékben hozzájárulnak a lakhatási krízis enyhítéséhez. Azt gondoljuk, hogy a nagyvárosokban élőknek rá kell ébredniük arra, hogy a megosztáshoz kötődő közösségi alapú lakhatási forma egy jól működő alternatíva. Ez vezet majd ahhoz, hogy egyre többen lakjanak közösségi társasházakban (angolul: cohousing), vagyis egy önmagát függetlenül működtető közösségben.

Missziónk

Ahhoz, hogy Magyarországon a cohousing egy választható lakhatási forma legyen, hosszú út vezet. Első lépésként azt tűztük ki, hogy Budapesten népszerűsítjük a közösségi lakhatási formát és támogatjuk a már hasonlóan működő közösségeket. Közben a népszerűsítés és a támogatás tapasztalataiből folyamatosan tanulva kidolgozzuk a hazai cohousing modellt. A megvalósításra a 2012 óta folytatott munkánk tapasztalatai alapján először Budapesten (és egyéb nagyvárosokban) van lehetőség, hiszen ezeken a területeken van a közösségekre leginkább szükség. Továbbá Budapesten már elindult a városi alulról jövő kezdeményezéseknek a mozgalma, melyek nyitottá teszik a városban lakókat a hasonló szerveződésekre, akár a lakhatás szintjén is.

Célunk

Célunk, hogy minél több információt megszerezzünk és megosszunk a co-housing (magyarul: közösségi együttélés, közösségi lakhatás) lakhatási formáról, illetve szakmai segítséggel támogassuk az ilyen hazai közösségi lakhatási projektek létrehozását.

Szervezetünk egyik célja a szakmai hálózatépítés: összekapcsolja és információ átadással segíti a témához kötődő vagy érdeklődő személyeket és szervezeteket. Emellett célja a nemzetközi hálózatba való bekapcsolódás: a hasonló célú külföldi szervezetekkel való kapcsolattartás, a hazai közösségi lakhatási kezdeményezések megismertetését és magyarországi modell kidolgozását lendíti előrébb. További célja, hogy támogassa – a hosszú távú fenntarthatóság érdekében – a már együtt élő, vagy közösségi lakhatási formában együtt lakni tervező csoportokat.

Tevékenységek

Kutatás és innováció

Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan bővítsük tudásunkat, hogy egyre több külföldi példát keressünk fel és minél több praktikus információt megszerezzünk és megosszunk már működő co-housingokról. Számos online és offline publikációban osztjuk meg tudásunkat.

Továbbá célunk, hogy felkeressük és összekapcsoljuk a már meglévő hazai kezdeményezéseket és tudásbázist nyújtsunk számukra. 

Előadások tartása

A több mint 7 évnyi kutatások és személyes tapasztalatok alapján vállaljuk előadások tartását a témában, mivel Egyesületünk egyik célja az ismeretterjesztés. 

Főként Budapesten és környékén, de egyéni megkeresés alapján vidéki nagyvárosokban is. 

Our Mission

Tanácsadás

Nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Megakadtatok a folyamatban? Már kész vannak az építészeti tervek, de szeretnétek egy külsős szakértő csapat is megnézze őket? Mi segítünk! 

  • rendszeres - vagy akár egyszeri - konzultáció(k) a következő lépésekről

  • monitoring - akár havi rendszerességgel az induló vagy már működő csoportoknak

  • brand fejlesztés, hogy minél könnyebben elérjétek a célközönségeteket. 

  • összekötünk a megfelelő szakemberekkel

Workshop konzultáció

Szeretnétek megtalálni a csoportotok közös vízióját, amire építhettek? Formálnátok a kereteket amiben együtt tudtok dolgozni?

Segítünk! 

A közösség  folyamatos fejlesztése a co-housingok egyik alappillére, amire a megvalósítási folyamat minden pillanatában érdemes időt szánni, de legfőkéépen a csoport alakulásánal, hogy a későbbiekben a biztos alapokra tudjatok építkezni.  

Építészeti tervezés

Egy cohousing alapja a közösségen kívül a megfelelő terek létrehozása az együttéléshez. Legyen szó felújításról vagy új épület létrehozásáról, kapcsolati hálónkon keresztül megtaláljuk a megfelelő szakembereket mind a tervezéshez, mind  a kivitelezéshez.

Közösségi épületbejárás

Ugyan itthon nem sok megtekinthető cohousing típusú együttélést tudunk meglátogatni, de igény esetén szervezünk látogatásokat a meglévő közösségekhez, illetve tanulmányukat külföldre.

bottom of page