top of page

Mauerseglerei cohousing

DSC_3385.JPG

Minden szinten együttműködő közösség
 

Helyszín: Bécs

Projekt fejlesztése: 2009 (ötlet) - 2016

Státusz: működő

Lakók összetétele: vegyes

Lakók száma: Körülbelül 100 (27 lakás)

További infó: a közösség weboldalán

Nem minden cohousing kezdődik cohousingként! 2009-ben a későbbi MAUERSEGLEREI alapítóinak első gondolata egy alternatív általános iskola volt. Mire 2013-ban az egyesület kezébe került a valahai benzinkút telke, már egy közösségi funkciókban gazdag cohousing volt a terv. A 2016-ban átadott épület földszintjén megtalálható az iskola is, a fölötte elkészült 27 lakásban pedig ma is több pedagóguscsalád lakik. Az épület az építtető egyesület tulajdonában van, a lakók belépési díjat, tagdíjat és lakáshasználati díjat fizetnek, amiből a finanszírozás saját része összejött és törleszthető a felvett banki és baráti hitel is. A finanszírozási modell összeállításakor természetesen számíthattak a bécsi lakástámogatási rendszerre is.

A városba betelepedő sarlósfecskékről elnevezett projekt egy zöld, kisvárosias negyedben épült, a Stephansdom-tól mintegy 40 percre metróval. A saroképület kétoldalról egy 3 és egy 5 szintes szárnnyal veszi körül, a másik két oldalról a teraszosan emelkedő kert teszi egy barátságos katlanná az udvart, amely a közösségi élet szimbolikus és gyakorlati központja is. Ide néznek a lakások, ide nyílik sok közösségi tér is, mint a nagy multifunkcionális terem, a garázs, a közösségi konyha és nappali, de az iskola hátsó homlokzata is. A teraszos kialakítás lehetővé teszi, hogy sokféle funkció helyet kapjon, a pihenőkerttől a játszótéren, szánkópályán, indián tipin és a grillezőn keresztül a zöldségágyásokig. A szintek között felnőttek csevegnek, gyerekek rohangásznak a lépcsőkön. 

DSC_3474.JPG
DSC_3473.JPG

Az utcai földszintet olyan helyiségek foglalják el, amelyek nem csak a lakóközösségnek, de a környékbelieknek is nyitottak: az iskola, az egészségügyi szolgáltatásoknak bérbeadott helyiségcsoport és a 80 négyzetméteres, mobil bútorokkal át- és átrendezhető nagyterem, amiben nem csak a lakógyűléseket, de külsős szemináriumokat vagy capoeira edzéseket is tartanak. Hogy éppen mi folyik, azt a hangokból érzékelhető, de meg is nézhető a nagy üvegablakokon át. Hogy mi lesz holnap vagy a jövő héten, azt a kifüggesztett közös naptár mutatja.

A felsőbb szinteken vannak a lakások, a változatos társadalmi összetételnek megfelelően ezek is különböznek a 22 négyzetméteres garzontól a 130 négyzetméteres kétszintesig. Széles, beszélgetésre és játékra alkalmas folyosó köti össze őket, amit kis ablakokon lehet szemmel tartani a konyhákból. Szintenként közös mosókonyha, a pincében zeneszoba, edzőszoba, meditációs helyiség és a kis kosárközösség raktára egészíti ki a közös terek listáját.

A bécsi sarlósfecskék négy alapelve a vallástól független spiritualitás, az egymás közötti és a környezetre nyitott szolidaritás, a közösségi életmód és a környezetvédelem. Komolyan veszik a fenntarthatóságot: a nullenergiás épület garázsában összesen 7, megosztva használt autót, de millió biciklit és rollert láttunk, köztük a ház közös, igencsak méretes teherbringájával. Ha többre vagytok kíváncsiak, érdemes böngészni a karantén alatt megújult honlapjukat.

Szöveg: Szabó Julianna

Fotók: Babos Annamária

Egyéb: blabla

2020.09.11

bottom of page